قلعه فورگ؛ روایتگر تاریخ کهن/ صفحه ناخوانده تاریخ

قلعه میرزا رفیع‌خان فورگ درمیان در روستای فورگ از توابع بخش مرکزی شهرستان درمیان و در فاصله ۹۰ کیلومتری شرق بیرجند و ۱۰کیلومتری شهر اسدیه واقع شده است.

میراث آریا: فورگ روستایی با قلعه‌های زیبا در دامنه کوه مومن‌آباد واقع شده است و از مناطق ییلاقی خراسان جنوبی به شمار می‌رود که آب و هوای آن سرد کوهستانی است. 

روستای فورگ یکی از روستاهای شهرستان درمیان از توابع بیرجند است که در 107 کیلومتری جنوب شرقی بیرجند در خراسان جنوبی قرار دارد.

فورگ یکی از قدیمی‌ترین روستاهای این شهرستان محسوب می‌شود و بافت آن قدیمی است. این روستا بر روی کوه و دور تا دور قلعه‌ای بزرگ شکل گرفته که به قلعه‌  فورگ به نام همین روستا مشهور است. فورگ را بیشتر به خاطر این قلعه که یکی از زیباترین قلعه‌های ایرانی است، می‌شناسند.

قلعه فورگ؛ روایتگر تاریخ کهن/ صفحه ناخوانده تاریخ

قلعه فورگ از جاهای دیدنی بیرجند است و در 110 کیلومتری شرق بیرجند و در روستای فورگ از توابع شهرستان درمیان در فاصله 5 کیلومتری قرار دارد.

وجود مناطق کوهستانی زیاد باعث شده است که اسماعیلیان در مبارزه با حکومت عباسیان در این قلعه‌ها زندگی می‌کردند و در مبارزات خود چندین سال به دلیل ساخت  قلعه‌های صعب العبور پیروز شدند قلعه‌های مرتفع و مستحکمی در اکثر مناطق این شهرستان و سایر شهرهای جنوبی خراسان ساخته و باقی گذاشتند.

ساخت این قلعه در زمان نادر شاه توسط میرزا بقاخان حاکم منطقه شروع شد پس از او پسرش میرزا رفیع‌خان ساخت قلعه را به اتمام رساند. 

مصالح به کار رفته در بنا سنگ، آجر، خشت، گچ، آهک و ساروج است. فضای داخلی قلعه از قسمت‌های مختلف مانند محل زندگی خدمه، اصطبل، انبار مهمات و... تشکیل شده است که به وسیله حصار قلعه و برج‌های مدور احاطه شده است.

قلعه فورگ؛ روایتگر تاریخ کهن/ صفحه ناخوانده تاریخ

بالای حصار و برج‌ها کنگره‌دار است و منافذی برای دیده‌بانی و دفاع در آن تعبیه شده است. دروازه اصلی در ضلع شرقی و یک دروازه کوچک‌تر در ضلع شمالی آن قرار دارد. شاه نشین در بلندترین نقطه قرار دارد و فضاهایی از قبیل اصطبل، آب انبار، اتاق‌های ساخته شده در دو طبقه و مسجد را در بر دارد.

قلعه باعظمت و کم‌نظیر فورگ یا قلعه میرزا رفیع‌خان که خوشبختانه تا حدود زیادی از گزند حوادث مخرب طبیعی و مصنوعی و دست تطاول زمانه در امان مانده است، همچون نگینی شاهوار در میان آثار باستانی و تاریخی استان خراسان جنوبی می‌درخشد.

این بنا در در زمره 10 قلعه تاریخی مهم کشور و از آثار مهم و قابل توجه ایران است که علاوه بر جایگاه ملی، ظرفیت ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو را دارا است. این اثر تاریخی به شماره 3450 در تاریخ 12/28/ 1379 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

انتهای پیام/

کد خبر 1402061801072
دبیر مهدی نورعلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha